Gå tillbaka

Köket

I köket kan åtta till tio personer arbeta samtidigt.
Förutom att få kunskap i köksarbete så tränas förmågan att ta emot instruktion, arbeta i grupp, ta ansvar och ett stort inslag av social träning förekommer. Förutsättningen för ett fungerande kök är ordning och reda vilket ingår som en självklar del av arbetet.
Det som produceras i köket får säljas internt i Gårdshuset. Detta ger goda möjligheter till att träna kundbemötande och serviceanda.
Alla deltagare i köket skriver dagbok för att träna svenska. I möjligaste mån ordnas det praktikplatser på ”riktiga” arbetsplatser åt de som vill.

Verksamheten består av praktiskt arbete som varvas med teori. En gång i vecken åker alla och handlar. Deltagarna arbetar både individuellt och i grupp. De både ger och tar emot instruktioner.

Se även dokumentet som ger en generell beskrivning av Gårdshusets verksamhet.

Teoretisk undervisning

  • Näringslära
  • Livsmedelshygien
  • Märkning av livsmedel
    - Bäst före
    - Innehållsdeklaration, näringsvärde, ”nyckelhål”
    - Miljömärkning, ”kravodlat”
  • Hushållsekonomi
  • Svensk mattradition
  • ”Vett och etikett”
  • Att arbeta i storkök
  • Praktisk matematik


Praktisk handledning

  • Inköp av råvaror
    - Prismedvetenhet
    - Kvalitetsmedvetenhet
  • Matlagning
    - Svensk mat
    - Utländska rätter
  • Bakning
    - Matbröd
    - Kakor, vetebröd
    - Tårtor, smörgåstårtor
  • Försäljning
    - Ta emot beställningar
    - Kassapparat

Utrustning

  • En spis
  • Tre ugnar
  • Bakbord
  • Köksutrustning



Gå tillbaka