Hjälp oss stoppa nyrekryteringen av barn till kriminella gäng
Polisen (NOA) har ingått ett samarbetsavtal med Bilda Gårdshuset kring en framgångsrik, tysk, medlingsmetod.
Funktionen är tänkt att bland annat används i verksamheten Rätt Kurva som är ett brottsförebyggande program riktat mot barn mellan 8 och 15 år.
I Tyskland har man använt denna funktion i samhället under 15 år med goda resultat. Nu tar vi metoden till Sverige och arbetar för att funktionen ska bli tillgänglig för Rätt Kurva såväl som för andra samhällsaktörer.
Bilda Gårdshuset är en icke vinstdrivande organisation som sedan 27 år tillbaka arbetar med att förbättra integrationen och öka anställningsbarheten bland invandrare och asylsökande. Genom utbildning och praktiska jobbträningsprogram strävar vi efter att bygga ett mer inkluderande samhälle och ett tryggare Sverige för alla.
Vår vision är att barn och föräldrar från våra utsatta områden ska bli en resurs för samhället. Vi bekämpar antidemokratiska värderingar och främjar förändring hos individer, vilket har lett till att tusentals utrikesfödda har gått från utanförskap till arbete, studier och ett aktivt medborgarskap. Våra insatser, som bygger på tillit och förtroende, har visat sig vara effektiva i att förändra liv.
Vi hör om hur barn och unga rekryteras till kriminella gäng. Det kan vi motverka med hjälp av Rätt Kurva och den tyska certifierade medlingsmetoden! Vi på Gårdshuset har erfarenheten och potentialen för att kunna ta hit och implementera den, men vi behöver pengar.
Nu ger vi dig möjlighet att vara en del av förändringen och bidra till att bygga ett tryggare Sverige för alla.
Kontakta Miriam om du vill veta mer!
Rätt Kurva
Rätt Kurva, ursprungligen inspirerat av det tyska programmet “Kurve Kriegen”, är en svensk modell som framgångsrikt förebygger kriminalitet bland barn och ungdomar genom tidiga och målinriktade interventioner. Genom ett unikt samarbete mellan polis, socialtjänst och civilsamhälle erbjuds anpassade program för barn i riskzonen, vilket redan visat sig minska aggressivt beteende och förbättra skolresultat
En oberoende utvärdering gjord av Göteborgs universitet, samt data från Polisen och Socialtjänsten, bekräftar projektets effektivitet. Förutom betydande minskningar i brottslighet bland deltagarna har kostnads-/nyttoanalyser utförda av Prognos AG belyst den ekonomiska lönsamheten. Resultat visar att varje framgångsrikt avslutat fall potentiellt sparar samhället upp till 18 MSEK fram till den unga deltagarens 25-årsdag, genom att undvika brottsrelaterade kostnader och öka framtida bidrag till samhällsekonomin.
Denna framgång understryker hur samverkan och tidiga insatser kan ge både social och ekonomisk avkastning, vilket gör Rätt Kurva till ett föredöme för liknande initiativ globalt.
SIM-funktionen
Språk- och integrationsmedlare (SIM) spelar en avgörande roll i det brottsförebyggande programmet Rätt Kurva. Denna funktion är särskilt relevant i arbetet med barn och ungdomar i riskzonen för kriminalitet, där effektiv kommunikation och kulturell förståelse är avgörande för att nå fram med stöd och interventioner. SIM:s roll innebär att agera som brobyggare mellan barn och ungdomar (och deras familjer) och de professionella teamen (polis, socialtjänst, och andra relevanta aktörer) genom att erbjuda språklig och kulturell medling.
I Rätt Kurva riktas insatserna till barn och ungdomar mellan 8 och 15 år som identifieras som riskindivider genom polisiär data, där man utifrån brottsmisstanke och riskbeteende väljer ut de barn som anses vara i behov av stöd. Dessa barn och deras familjer erbjuds sedan deltagande i programmet, som innehåller skräddarsydda åtgärder och aktiviteter för att förhindra vidare kriminell utveckling.
SIM-funktionen i Rätt Kurva kan inkludera:
1. Språkmedling: Översätta och förklara information mellan barnet/familjen och professionella, vilket är viktigt för att säkerställa att alla parter förstår varandra korrekt. Detta kan vara särskilt relevant i familjer där svenska inte är förstaspråk.
2. Kulturmedling: Hjälpa till att förstå och överbrygga kulturella skillnader som kan påverka kommunikationen och interaktionen mellan familjen och de professionella. Detta kan inkludera att förklara kulturella normer och värderingar som är relevanta för familjens bakgrund.
3. Förtroendebyggande: Genom sin neutrala position och kulturella samt språkliga kompetens kan SIM bidra till att bygga förtroende mellan familjerna och de professionella. Detta är avgörande för att familjerna ska känna sig trygga med att acceptera hjälp och stöd.
4. Stöd i familjebehandlingen: SIM kan även spela en roll i att underlätta skapandet av handlingsplaner för familjen, genom att bidra med sin förståelse för familjens behov och förutsättningar från ett kulturellt och språkligt perspektiv.
Genom att integrera SIM i Rätt Kurva ges möjligheten till ett mer inkluderande och effektivt arbetssätt där barn och familjer med olika bakgrund kan få det stöd och de insatser de behöver på ett sätt som är anpassat efter deras specifika förutsättningar. Denna integrering av SIM bidrar till programmets mål att involvera hela samhället – “Fler måste göra mer” – genom att erbjuda en mer tillgänglig och förståelig väg till stöd för de berörda familjerna.