Stärkt samverkan och tillit med hjälp av Språk- och Integrationsmedlare (SIM)
Utbildning till SIM startar januari 2026.
Ladda ner informationsfolder här.
Tisdagen den 29 april finns utbildningsplanen för nedladdning!
Tidiga insatser för att förebygga kriminalitet bland barn och unga med stöd från SIM och Rätt Kurva
I ett mångkulturellt samhälle ökar behovet av insatser som bygger tillit och förståelse mellan samhällsinstitutioner och människor med migrationsbakgrund. Därför finns det nu en möjlighet för dig att utbilda dig till Språk- och Integrationsmedlare (SIM).
Mot denna bakgrund tecknade Polisen (NOA) ett samarbetsavtal med Bilda Gårdshuset kring en framgångsrik, tysk medlingsmetod. I det tyska samhället har metoden använts i över 15 år, och resultaten har varit mycket goda. Med inspiration från dessa erfarenheter tar vi nu metoden till Sverige och anpassar den för att fungera inom ramen för Rätt Kurva och andra samhällsaktörer.

Utbilda dig till Språk- och Integrationsmedlare, SIM
Språk- och Integrationsmedlare spelar en avgörande roll i denna metod. Genom att förena språklig, kulturell och social kompetens stärker SIM-medlaren samarbetet mellan myndigheter och målgrupper. Medlarna skapar trygghet i mötet. De bidrar genom att förklara normer, lagar och rättigheter, och de öppnar samtidigt upp för dialog och ömsesidig förståelse.
För att möjliggöra detta i praktiken inför Bilda Gårdshuset SIM-metoden i Sverige, i nära samverkan med både polis och socialtjänst. Tillsammans arbetar vi för att integrera funktionen som en självklar del av det brottsförebyggande arbetet. För dig som vill vara med och göra skillnad startar utbildningen till SIM i januari 2026.
Pilotkommuner och framtida utveckling
Rätt Kurva växer. Det började i Göteborg, Linköping och Södertälje men intresset har ökat, och nu deltar även Karlskoga, Halmstad, Landskrona och Huddinge. För dessa kommuner utbildar vi de första SIM-medlarna och placerar dem i operativa team. Vi strävar efter att utvidga programmet nationellt och skapa en långsiktigt hållbar modell för att minska rekryteringen till kriminella nätverk och främja tryggare uppväxtvillkor.
Vår vision
Vi vill se ett samhälle där alla barn och unga får möjlighet att växa upp i en trygg miljö, fri från kriminalitet och utanförskap. Med kunskap, dialog och stöd bygger vi en hållbar framtid för individen och för samhället i stort.
Genom att integrera SIM i Rätt Kurva skapas förutsättningar för ett mer inkluderande och effektivt arbetssätt. Därigenom kan barn och familjer med olika bakgrund få rätt stöd, anpassat efter deras specifika behov och förutsättningar.

Detta projekt har möjliggjorts tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, Stiftelsen Lulimi samt Botrygg AB.

Stiftelsen Lulimi


Rätt Kurva bygger på det tyska programmet Kurve Kriegen, som har visat goda resultat i att minska ungdomskriminalitet genom individanpassat stöd och långsiktig relationsbyggnad. Mot bakgrund av dessa erfarenheter anpassar vi nu metoden till svenska förhållanden. Genom detta arbete stärker vi stödet till barn och deras familjer inom ramen för Rätt Kurva.
För att säkerställa effekterna har Göteborgs universitet, tillsammans med Polisen och Socialtjänsten, genomfört utvärderingar och analyser av projektet. Dessa visar tydligt att Rätt Kurva är effektivt. Dessutom visar ekonomiska analyser från Prognos AG att varje framgångsrikt avslutat fall kan spara samhället upp till 18 miljoner kronor.
Sammantaget bekräftar resultaten att tidiga insatser och samverkan mellan aktörer ger både social och ekonomisk avkastning – såväl lokalt som globalt.
Läs mer om Rätt Kurva på den officiella hemsidan via denna länk (Öppnas i ny flik)
Hur kan Språk- och Integrationsmedlare bidra?

Polis och brottsförebyggande arbete
Språk- och Integrationsmedlare spelar en nyckelroll i det nationella programmet Rätt Kurva, där barn som befinner sig i riskzonen för kriminalitet identifieras och erbjuds tidigt stöd.
Genom sin närvaro och kompetens förstärker SIM det brottsförebyggande arbetet på flera avgörande sätt. Medlaren bidrar till att:
- För det första nå familjer där språk- och kulturbarriärer annars försvårar dialog och samarbete.
- Dessutom öka förståelsen för polisens roll och samhällets gemensamma förväntningar.
- Vidare motverka misstro och negativa attityder gentemot myndigheter.
- Samtidigt främja ett mer konstruktivt samarbete mellan familjer, polis och socialtjänst.
- Slutligen skapa nya kontaktvägar till unga i riskzonen – vägar som annars riskerar att förbli stängda.
Genom dessa insatser bidrar SIM till ett mer inkluderande, tillitsfullt och effektivt förebyggande arbete.

Socialtjänst
Där tidigare erfarenheter av myndigheter skapat avstånd, skapar Språk- och Integrationsmedlaren istället närhet. Medlaren fungerar som en brobyggare och möjliggör öppen, respektfull och lösningsfokuserad kommunikation mellan familjer och professionella.
Inom socialtjänstens arbete med barn- och familjeärenden är SIM ett värdefullt stöd som bidrar till att:
- För det första skapa förtroende i utredningar där det annars kan finnas tveksamhet eller motstånd.
- Därtill förmedla familjens kulturella kontext till socialsekreterare, vilket fördjupar förståelsen för bakgrunden till vissa beteenden eller behov.
- Genom detta förebygga konflikter och minska risken för feltolkningar.
- Vidare tolka inte bara språk, utan även sociala koder och förväntningar som annars kan bli osynliga hinder i kommunikationen.
- På så sätt skapa tryggare och mer effektiva förutsättningar för ärendehantering.
- Slutligen förklara myndighetsbeslut och processer på ett sätt som är begripligt och respektfullt för alla inblandade.
Sammantaget bidrar SIM till ett mer tillitsfullt, nyanserat och inkluderande socialt arbete. Genom sitt arbete nära familjen skapar SIM förutsättningar för hållbara lösningar redan i ett tidigt skede.

Skola och elevhälsa
I skolmiljöer kan Språk- och Integrationsmedlaren medverka i samtal om elever där det finns kommunikationssvårigheter mellan skolpersonal och vårdnadshavare. Det gäller exempelvis elevvårdsteam, utvecklingssamtal eller oro kring frånvaro.
SIM kan inom skolan och elevhälsan:
- För det första förklara skolans roll, värdegrund och struktur så att den blir tydlig för både elever och vårdnadshavare.
- Dessutom hjälpa vårdnadshavare att förstå sina rättigheter och skyldigheter i skolans sammanhang.
- Vid behov förmedla kulturella skillnader som påverkar hur skola och lärande uppfattas och därigenom minska missförstånd.
Genom att översätta både språk och normer bidrar SIM till att skolans insatser blir mer inkluderande. Detta skapar i sin tur bättre samarbete kring elevens utveckling, välmående och skolgång.

Vård och omsorg
Inom hälso- och sjukvården spelar Språk- och Integrationsmedlaren en avgörande roll i mötet med patienter som har begränsad språklig och kulturell förståelse. Det gäller särskilt frågor om exempelvis sjukdomsbegrepp, psykisk hälsa, vårdplanering och patienträttigheter. När språk och kultur skapar hinder, ökar risken för missförstånd, felbehandlingar och vårdvägran.
Här kan SIM:
- För det första förbättra kommunikationen mellan patient och vårdgivare genom att förklara både språk och kulturella uttryck.
- Vidare förklara vårdsystemets uppbyggnad och patientens rättigheter på ett begripligt sätt.
- Därutöver bidra med psykosocial förståelse, särskilt i möten som rör psykisk ohälsa eller trauma.
- Genom detta skapas tydligare och mer meningsfull kommunikation i medicinska samtal.
- Som en följd ökar följsamheten till behandling, vilket förbättrar vårdresultat.
- Slutligen stärker SIM tilliten mellan patient och vårdpersonal, vilket är avgörande för en trygg och jämlik vårdrelation.
Därmed stärker SIM både patientsäkerheten och vårdens jämlikhet.

Myndigheter och stödsystem i stort
Utöver vård, skola och socialtjänst kan Språk- och Integrationsmedlaren också vara till stor nytta för myndigheter som:
- Migrationsverket
- Arbetsförmedlingen
- Försäkringskassan
- Kommunala enheter för integration och vuxenutbildning
Genom att fungera som en länk mellan individen och samhällets stödsystem kan SIM på flera sätt bidra till ökad delaktighet och inkludering:
- För det första förtydligar SIM individens rättigheter och skyldigheter i kontakt med olika myndigheter.
- Därefter underlättar SIM etablering och social inkludering genom att minska språkliga och kulturella hinder.
- Slutligen stärker SIM känslan av delaktighet i samhället, vilket i förlängningen bygger tillit och främjar integration.
Utbilda dig till SIM – Språk- och Integrationsmedlare
Tycker du att detta låter intressant? Vill du vara med och förändra samhället? Vill du bygga broar med oss som SIM?
Utbildningen kommer starta januari 2026 och bedrivs genom oss på Bilda Gårdshuset. Du kommer inom kort hitta mer och fördjupad information om utbildningen här på hemsidan. Om du vill kan du skicka in din intresseanmälan till oss så förser vi dig med viktig och aktuell information.
Fyll i uppgifterna nedan så återkopplar vi till dig.
Samtliga bilder på denna sida av Språk- och Integrationsmedlare med klienter är genererade med AI (ChatGPT/DALL·E/OpenAI)